Posted on

Välj rätt belysning till köket

Vid en köksrenovering är det många som glömmer bort att planera och fundera över belysningen men är det är en väldigt viktig del att se över. Det räcker inte med en lampa i ett kök utan det är viktigt att ha en ordentlig arbetsbelysning samtidigt som det är trevligt med en dovare stämningsbelysning till exempel när man har middagsgäster på besök.

Satsa på flera ljuskällor

Redan i ett tidigt skede när man planerar en köksrenovering är det smart att börja fundera över belysningen så att man kan passa på att dra om elen om det är nödvändigt. Fundera över vilken slags takbelysning som kommer passa bäst i det nya köket, och lägg sedan till en bra arbetsbelysning. Se även till att det finns eluttag kring fönstren så att möjligheten finns att ha lamor även där om man önskar. Tänk på att ljuset ska kunna anpassas efter många olika tillfällen så flera olika ljuskällor är att föredra för att det dels ska vara funktionellt och för att man dels ska kunna anpassa ljuset efter önskemål.
planerad köksrenovering i stockholm

Viktigt med bra arbetsbelysning
Ska man genomföra en köksrenovering ska man också satsa på riktigt bra arbetsbelysning. Väljer man att ha överskåp ovanför diskho och arbetsbänkar är det enkelt att montera bra belysning under dessa, som ger ett bra och skapt ljus på arbetsytorna i köket. Har man inga överskåp kan man sätta snygga lampor direkt på väggen som går att rikta mot arbetsytorna, och då är det viktigt att man drar elen innan man sätter kakel. Många tänker att det räcker med bra taklampor men det är alltid bra att investera i en bra arbetsbelysning också.

Installera dimmers

Många väljer takspottar som belysning när de genomför en köksrenovering i modern stil vilket är ett bra alternativ som ger en stark och funktionell belysning, det gäller generellt när man ska renovera med rotavdrag. Vill man däremot kunna anpassa ljuset efter olika tillfällen är det en bra idé att passa på att installera en dimmer också. På så vis räcker spottarna som enda takbelysning och lämpar sig både för arbete och mysiga middagar.

Köket används vid många tillfällen och rätt ljus tar fram det allra bästa av köket. Glömmer man att tänka över belysningen när man planerar en köksrenovering blir det svårt att få det funktionellt och snyggt eftersom elen behöver dras om i ett tidigt skede av renoveringen. Välj flera ljuskällor istället för en och tänk på att lysa upp arbetsbänkar väl. Dimmers ger möjligheten till både starkt och dovt ljus och är en bra lösning i ett kök.