Posted on

Tillbehör till båttrailer

Att köpa rätt tillbehör är lika viktigt som att köpa rätt typ av trailer. Det gäller därför att tänka till och ta reda på vilka tillbehör som är kompatibla med just din båttrailer. Skulle det bli fel är det ju ingen katastrof, det mesta går att byta, men visst vore det skönare att slippa åka fram och tillbaka och istället få det rätt från början?

Nedan listar vi en rad praktiska och smarta tillbehör som är både användbara och i vissa fall mer eller mindre nödvändiga.

Rullar och vaggor

Det finns både höj-, sänk- och flyttbara kölrullar samt flyttbara sidostödsrullar. Köper du dessutom en vagga underlättar du vid på- och avlastning av båten och minimerar samtidigt belastningen på båtens skrov.

Axlar, bromsar och axelstötdämpare

Det finns en hel del axel- och bromstillbehör hos https://propellerteknik.se/md-trailer/ för olika typer av släpvagnar och det bästa är att rådfråga i butiken så att du får rätt tillbehör till just din trailer. Med rätt axelstötdämpare får du inte bara bättre stabilitet utan också ökad markkontakt och dämpning.

El och belysning

Tillbehör som adapters, adapterkablar, spiralkablar och varningslampor är alltid en bra investering. En extra varningslampa kan aldrig bli fel, men köp då en lampa med 360° starkt sken med en synlighet på minst 15 kilometers avstånd. Det finns också vattentåliga lampor som klarar extrema väderförhållanden och temperaturer.

Golv

Att extrautrusta sin trailer med en viss typ av golv kan hjälpa till att maximera lastytan, vilket underlättar för dig som har en stor och tung båt. Ett aluminiumgolv ger bra grepp och bättre hållbarhet åt flaket medan ett plywoodgolv maximerar lastutrymmet. Båda är bra alternativ.

Huvar och kapell

För större båtar rekommenderas en aluminiumhuv tillverkad i profilerad aluminium. Även en glasfiberhuv utrustad med extra lastbågar eller en plasthuv kan ge ett fullgott skydd. Se bara till så att de är låsbara och vädertåliga.

När det kommer till kapell finns det kapell med ställning och fulltäckande kapell (kapellock). Med en

kapellställning och ett kapellock i vädertåligt material får du ett mycket bra skydd för din båt.

Lastutrustning

Lastnät: Ett kraftigt släpvagnsnät säkrar din last och förhindrar föremål att ramla ut. Med ett par stabila spännband och förankringsskenor kan du knappast få en bättre säkrad last.

Stoppklossar: Investerar du samtidigt i ett par stoppklossar kan du vara säker på att din trailer står stadigt och stilla.

Släpvagnslås

Det finns ett stort urval trailerlås som är utformade för att passa de flesta kulkopplingar som finns på marknaden. Ett diskformat lås passar till exempel gjutna kulkopplingar, och ett lås med lång bygel passar kulkopplingar i plåt.

Stödbenskit

Med ett komplett stödbenskit som bör innehålla stödben (exempelvis vevbart), kläm- och stödbensfäste samt monteringsdetaljer får du en perfekt arbetsyta.

Elektrisk vinsch

Kanske lite överkurs, men oj vilken kapacitet de har! För dig som har en stor, tung båt blir lastningen både enklare och roligare med en elektrisk vinsch och att välja rätt propeller. En manuell säkerhetsvinsch fungerar naturligtvis också bra, men rekommenderas främst för dig som inte har en båt modell större och tyngre.