Posted on

Olika typer av träning i grupp 

Att träna tillsammans med andra kan vara både roligt och motiverade. Dessutom finns det en stor variation av pass som du kan välja bland, både på gymmet och hemma. Man brukar säga att den bästa träningen är den som blir av med Din PT och för många är det den som kan göras tillsammans med andra. Nedan kommer information om olika typer av träning som oftast görs i grupp. 

 

Konditionsträning i grupp 

Spinning: 

Spinning är form av träning som oftast utförs i grupp. Deltagarna sitter på motionscyklar och en ledare guidar alla genom passet till peppande musik. Passen kan ha olika längd och fokus, som distans eller intervaller. Som deltagare får du en utveckla din kondition utan att behöva planera eller tänka på något. 

 

Löpträning i grupp: 

Om du gillar att löpträna kan en löpargrupp vara ett bra alternativ för dig. Då får du springa tillsammmans med andra som kan peppa dig genom alla pass. Dessutom är det oftast en löpcoach närvarande som kan ge tips för hur du blir en bättre löpare på sikt. 

 

Högintensiv intervallträning (HIIT): 

Detta är en typ av träning som kan utformas på flera olika sätt. På gymmen kan denna typ av träning ha olika namn, men konceptet är detsamma. Tillsammans i gruppen utför ni olika övningar under en viss tid med en kortare vila emellan. Målet är att ge allt i intervallen och komma högt upp i puls. 

Detta är även ett pass som enkelt kan göra med kompisgänget. Låt alla bestämma några övningar var, sätt en timer och spela peppande musik så har ni ett kul och utmanande pass som lätt kan varieras. 

 

Styrketräning i grupp 

Crossfit: 

Crossfit är en av de populäraste formerna av styrketräning i grupp. Tillsammans varierar ni mellan olika övningar som täcker hela kroppens muskler. Ofta krävs samarbete under passet och övningarna baseras ofta på tyngdlyftning, gymnastik eller den egna kroppsvikten. Om du gillar det finns även möjligheter att kunna tävla i olika grenar inom crossfit. 

 

Bodypump:  

På de flesta gym kan du hitta ett bodypumppass. Under passet blir gruppen av deltagare guidade av en ledare som visar olika övningar med skivstång och lättare vikter. Detta är ett pass där hela kroppen får jobba till peppande musik. 

 

Cirkelträning: 

Ett pass i grupp som ofta utförs i gymmet. Olika deltagare genomför olika övningar under en viss tid och sedan roterar gruppen tills alla har gjort alla övningar. Finns möjligheter att anpassa övningarna efter den egna formen och motivationen.