Posted on

Renovera i lantlig stil

En gammaldags stil, eller lantlig stil som det ofta kallas inom inredning, är ganska vanligt. Inte minst i torp, gamla villor eller just på landet. Men stilen har även tagit sig in i storstäderna och det går att hitta folk som gjort köksrenovering mitt inne i centrala Stockholm med denna stil.

Det är snyggt, hemtrevligt och kan vara ganska billigt med en köksrenovering i lantlig stil i jämförelse mot någon mer modern stil. Men det kan även bli dyrare. Allt beror på vad som köps in. I och med att inredningstrenden blivit stor finns många butiker som säljer nya produkter men med en äldre look. Vintage har minst sagt blivit inne vilket även pressar upp priserna.

Samtidigt går det att göra många loppisfynd när man ska utföra badrumsrenoveringar i lerum för den som är lite händig och kan renovera lite själv. Eftersom den lantliga stilen har många inslag av äldre föremål så gör det ju inget om det ser slitet ut. Men för den skulle ska det inte se nergånget och fult ut.

Köket

Inför en köksrenovering kan man fundera över om köket ska ha några speciella funktioner och oftast går det att hitta en lösning i den lantliga stilen. Vill man få in mer moderna detaljer så som USB-uttag i köksön så får dessa helt enkelt döljas lite extra.

En sak som karaktäriserar det lantliga köket är massiva och rejäla möbler. Möbler som minst sagt håller år efter år och inte sällan var tillverkade av den lokala snickaren.

Välj gärna pärlspont och sätt upp ”gamla tapeter” på kökets väggar. Även här finns det ett stort utbud och inte bara hos vintagebutikerna för att renovera badrum i göteborg utan även hos de större återförsäljarna av tapeter. Har du någon vän med torp kanske de har rullar kvar på vinden från deras senaste renovering.

Finns det bjälkar i taket ska absolut dessa lyftas fram. Ska du ändå göra en liten större köksrenovering kan ”fejkbalkar” köpas in och monteras i taket. De har då ingen bärande funktion utan sätts enbart upp ur ett estetiskt perspektiv. Finns möjligheten att matcha mot robusta dörrposter eller att lyfta fram balkarna i väggarna så blir det ännu snyggare.

Inredningsmässigt är det mycket passande med ett äldre vitrinskåp och gärna en eldstad eller en vedspis. Finns inte möjligheten att montera en skorsten finns eldstäder som drivs av el att köpa. Det är helt klart ”fusk” men samtidigt skapas känslan och delvis även den klassiska värmen.

Lycka till och ta dig tid på många loppisrundor innan ni kör igång med den köksrenovering som ska skapa köket i den lantliga stilen. Det är på lopppisar de största fynden kan hittas.