Posted on

Tandblekning hos tandläkaren

Gula och missfärgade tänder kan få vem som helst att känna sig obekväm och osäker i sociala sammanhang. Även om man inte tror att tändernas utseende har så stor betydelse så är det faktiskt munnen som många tittar på när de pratar med varandra. Missfärgade tänder kan få hela din look att falla och ibland spelar det ingen roll hur ordentlig munhygien du faktiskt har. För att få bukt med jobbiga fläckar kan tandblekning vara ett bra alternativ.

Det finns flera sätt att gå tillväga för att bleka tänderna, men vill du vara säker på att få ett bra resultat och göra en säker tandblekning är det en tandläkare som du ska vända dig till. Många använder sig av tandblekningskit som är framtagna för hemmabruk och visst kan dessa fungera. Dock är det inte helt ovanligt att man inte får det resultat som man faktiskt vill ha och att man känner att man bara “kastat pengarna i sjön”. Hos en tandläkare kan du vara garanterad att få ett bra resultat.

Hur fungerar det att bleka tänderna hos en tandläkare?

Att bleka tänderna hos en tandläkare fungerar i många fall på exakt samma sätt som när du köper ett hemmakit, men skillnaden är att skenorna som du ska sätta över tänderna är specifikt framtagna att passa just dina tänder och din mun. Det säkerställer inte bara att tandblekningsgelén kommer att sitta tätt, utan även att du får ett mycket bättre resultat för tandblekning. Hos en tandläkare börjar man alltså processen med att skapa skenor. När skenorna är klara får du med dig dessa hem tillsammans med en gelé som du ska använda under utsatt tid.

Andra alternativ till tandblekning hos en tandläkare eller i en salong är genom att använda sig av UV-ljus. Denna tandblekning ger vanligtvis snabbare resultat.

Vad kostar det att bleka tänderna hos en tandläkare?

Den främsta orsaken till varför många testar tandblekning hemma innan de går till en tandläkare är priset. Att bleka tänderna hos en tandläkare är mycket mera kostsamt och du får räkna med cirka 3-4000 kronor för båda tandraderna. Det är en stor skillnad i pris för de hemmakit som ligger runt 500-lappen, men å andra sidan så kan du också känna dig säker på att du faktiskt får vitare tänder.

Innan ni påbörjar behandlingen är det viktigt att se till så att dina tänder kan klara av tandblekningsprocessen. Först rekommenderas därför alltid en tandläkarundersökning  för att åtgärda eventuell karies eller ta bort tandsten. Både karies och tandsten kan annars orsaka problem för att ditt resultat ska bli så bra som möjligt. Tandsten kan inte blekas och har du mycket är risken stor att du får ett fläckigt och ojämnt resultat, något som du vill undvika.