Posted on

Bra att veta om du vill bli elektriker 

Är du ungdom och funderar på att utbilda dig till elektriker, finns det säkert många frågor du funderar över. Som t ex utbildning, om finns det jobb med mera. Här nedan kommer förhoppningsvis svar på dina frågor, i alla fall tillräckligt många för att du sedan vet om det är rätt utbildning för dig. Som elektriker kan du arbeta inom flera olika områden, exempelvis dra ledningar på kontor, köpcentrum eller i nya bostäder. Denna yrkesroll kallas antingen för installationselektriker eller elinstallatör. För dig som tycker om ett arbete som är varierande, rörligt, och inte är höjdrädd eftersom du ibland måste klättra på höga stolpar, kan elektriker passa perfekt. Ibland får du som elektriker även montera elcentraler, därför är det viktigt att du är en noggrann person. Du kan även jobba med felsökning, reparationer av elektriska anläggningar eller med ombyggnader, och då är din titel serviceelektriker. Du jobbar både för privatpersoner och företag som Göteborg Elektriker. 

Skillnad mellan en elektriker och en auktoriserad elinstallatör 

Det är inte lätt att veta vem av ovanstående du ska höra av dig till om det uppkommer ett elfel i bostaden eller på företaget. Utbildar du dig till en auktoriserad elinstallatör har du kompetens att på egen hand installera el i byggnad, du har även det fullständiga ansvaret för andra installatörer och elektriker som utför en elinstallation. Du har befogenheter för alla jobb som görs med upp till 1 000 volt. V eller volt är den enhet som mäter elektrisk spänning. Arbetar du som elektriker har du behörighet att utföra elarbeten, men du har inget ansvar för en installation. Du kan alltid först utbilda dig till elektriker och senare vidareutbilda dig till auktoriserad elinstallatör. 

Så utbildar du dig till elektriker 

Om du nu fått blodad tand och känner att elektriker är det du vill satsa på, då ska du välja El- och energiprogrammet på gymnasiet, med inriktning mot elteknik. När du gått gymnasiets grundläggande utbildning, blir du lärling på ett elföretag, under din lärlingstid kallas du för elmontör tills du gått klart utbildningen. Därefter får du ett certifikat som Elbranschens centrala yrkesnämnd skriver ut, och som visar att du fullgjort din utbildning. Du kan även gå utbildning på en yrkeshögskola med inriktning mot elinstallation. 

Hur ser arbetsmarknaden ut för elektriker i dag? 

Just nu finns det ett stort behov av elektriker i Sverige, och det är ett jobb som alltid kommer behövas, därför behöver du inte vara rädd att bli utan jobb. Det finns många olika anställningsmöjligheter, du kan till exempel vara anställd på ett företag, en organisation eller en organisation. När du jobbat i några år, kan du även öppna eget företag. Även utvecklingsmöjligheterna ser bra ut, det finns alltid kurser du kan gå för att få mer avancerade jobb, som exempelvis auktoriserad elinstallatör.