Posted on

Kakel eller våtrumsmatta?

Funderar du på om det ska bli kakel eller våtrumsmatta vid kommande badrumsrenovering? Det finns fördelar med bägge alternativen.

Välja våtrumsmatta

För ett tiotal år sedan var våtrumsmatta enbart ett alternativ för de som ville hålla nere priset på sin badrumsrenovering så mycket som bara möjligt. Det klassades som ett ”budgetalternativ” och något man gärna undvek. Våtrumsmattan kunde hittas i tvättstugor men man valde helst att ha kakel i badrummen.

Detta har förändrats med tiden mycket tack vare betydligt bättre hållbarhet på dessa mattor samt att de idag går att köpas i rad olika färger och mönster. En del liknar till och med kakel så mycket att man är tvungen att känna på materialet, eller titta mycket nära, för att inse att det är matta.

Den stora fördelen i att välja våtrumsmatta sitter fortfarande i priset. Vill du göra en billig badrumsrenovering är våtrumsmatta att föredra. Arbetstiden blir mindre och kostnaden för material lägre. Det kan även vara ett alternativ om du så snabbt som möjligt vill få klart din badrumsrenovering inom stockholm.

Orsaken att det går snabbare och är billigare beror på att våtrumsmatta har inbyggd fuktspärr. Därmed behövs inte samma underarbete ske som vid montering av kakel och klinkers. Tack vare att de är betydligt mer slitstarka idag, än för bara 15 år sedan, kan det mycket väl vara ett alternativ

En ytterligare mindre fördel är att det är ”mjukare” än kakel. Det gör inte lika ont att ramla på och saker som tappas på ett våtrumsgolv går inte lika lätt sönder som på mot kakel och klinkers.

Välja kakel och klinkers

Kakel och klinkers anses fortfarande som det ”finaste” man kan välja. En fördel är även att det anses vara tidlöst. Åsikterna om våtrumsmatta har ändrats betydligt mer över tid än vad åsikterna har ändrats kring kakel och klinkers.

En tydlig fördel att välja kakel är att det passar perfekt vid installation av golvvärme. Värmen kommer kännas mjukt och behagligt genom att den sprids i kaklet och sedan behålls över tid. Det går visserligen även att ha golvvärme under våtrumsmatta med badrumsrenoveringstockholmslän.se men då måste man kontrollera att mattan hanterar denna värme. Däremot har inte dessa mattor samma värmebeständiga egenskap som kakel och klinkers. Sker uppvärmning av direktverkande el är alltså kakel bättre i längden då värmen ligger kvar längre.

Hållbarhet, Garanti och Försäkring

Även om det är billigare med våtrumsmatta så måste man även se på hållbarheten. En matta bör bytas ut efter 15 – 20 år (kan variera något) medan kakel förväntas hålla ungefär dubbelt så lång tid.

Oavsett om man gör badrumsrenoveringen själv eller anlitar ett företag så är det mycket viktigt att arbetet sker ”fackmannamässigt”. Det betyder att produkter och moment i renoveringen ska följa branschregler. Företag förväntas alltid följa dessa regler och genomför man sin badrumsrenovering själv bör man först lägga ner tid på att läsa på vilka regler som gäller. Om det skulle uppstå en vattenskada, och renoveringen inte skett fackmannamässigt, kan försäkringsbolagen neka ersättning.

Eftersom en våtrumsmatta håller kortare tid kan det ibland innebära att garantin man får från hantverkarna är kortare vid montering av en matta än om kakel och klinkers monteras.