Krav för att låna pengar

Funderar du på vilka krav det finns för att få låna pengar? På den frågan finns inget rakt och tydligt svar eftersom det dels beror på vilket typ av lån det är du ska ansöka om, dels vilken långivare du vänder dig till. Men det finns ändå några grundläggande krav som kan sammanfattas, och några saker som är bra att tänka på för att öka dina chanser att få ett lån beviljat hos företagslån.io.

Krav på inkomst
Oavsett vilket typ av lån det är du planerar att söka finns det krav på att du ska ha någon slags inkomst. Ju högre lånesumma du vill ansöka om desto hårdare krav på en stabil inkomst kommer det att finnas. Ska du exempelvis ta ett bolån finns det ofta krav på att du behöver ha en tillsvidare anställning och att din lön ska vara tillräckligt hög för att du ska ha råd med boendet och alla andra vanliga utgifter.

Om du istället ansöker om ett privatlån eller ett mindre snabblån kommer det ändå finnas krav på inkomst, men kraven är vanligtvis mycket lägre. Det kan räcka med att du kan bevisa att du har en inkomst den närmsta tiden eller en regelbunden inkomst trots att det inte är en tillsvidare anställning. Det kan exempelvis räcka med att visa upp att du arbetar som timanställd och att du under de senaste månaderna har haft en snittlön på en viss summa.

Betalningsanmärkning hos Kronofogden
Om du har en betalningsanmärkning hos Kronofogden kommer det att bli avsevärt mycket svårare för dig att få ett lån. Det behöver dock inte vara helt omöjligt. Det finns faktiskt långivare som beviljar lån till personer som har betalningsanmärkningar. Tänk dock på att det är skillnad om du har en betalningsanmärkning hos Kronofogden och om du har en pågående skuld hos dem. Om du har en pågående skuld just nu kommer det näst intill att vara omöjligt att få ett lån. Och skulle du få det får du räkna med att räntan kommer att vara mycket hög.

Har du däremot endast inkassokrav ökar dina chanser att få lån. Var därför noga med att inte låta inkassokrav gå vidare till Kronofogden. Ta hellre kontakt med företaget för att försöka lösa betalningen med hjälp av till exempel en avbetalningsplan. De flesta inkassobolag är hjälpsamma och vill hjälpa till så gott de kan.

Möjlighet att verifiera dig med BankID
De allra flesta långivare idag kräver att du kan verifiera dig med BankID. Oavsett vilket lån du söker och vilken långivare det gäller sker i princip alltid ansökningen online, även om du tar lånet via en storbank. För att kunna säkerställa din identitet och även kunna ta en kreditupplysning på dig kommer långivaren kräva att du verifierar dig med din BankID.

Om du av någon anledning inte har BankID kommer du förmodligen att behöva vända dig till någon av de större långivarna eller bankerna för att möjligtvis kunna få hjälp där.

Svenskt bankkonto
Du kommer att behöva ha ett svenskt bankkonto som du kan få dina pengar insatta på. Du kommer inte att kunna hitta en långivare som vill betala ut ditt lån till en utländsk bank. Detta på grund av att det i Sverige och Europa finns strikta lagar gällande penningtvätt och även bankerna har en skyldighet att ha koll på sina kunder.

För att få tillgång till ett svenskt bankkonto krävs det i sin tur en del saker. Du behöver inte vara svensk medborgare, men du behöver vanligtvis vara skriven i Sverige. Tänk också på att långivaren endast kommer att betala ut ditt lån till ett bankkonto som står i ditt namn.