Posted on

Sex saker du alltid ska fråga din takläggare!

Dags för renovering av ditt tak? Vad roligt! Men för att se till att renoveringen av taket både är prisvärd och håller hög kvalitet, finns det några saker du alltid bör fråga din takläggare

– Har ni referenser?

Innan du börjar planera renoveringen tillsammans med din takläggare bör du alltid fråga om referenser. Har takläggaren arbetat med liknande tak innan? Om ja, se till att få information om deras senaste arbete, både bilder på det färdiga resultatet och vad priset landade på.

– Har ni en försäkring och F-skattsedel?

Detta är väldigt viktigt. Det blir så tråkigt om det senare visar sig att företaget är oseriöst och kanske finns hos Kronofogden, eller inte har ordentliga försäkringar som täcker oförutsedda händelser.

– Har takläggaren förmånliga rabatter på byggmaterial?

Efter att ni har kommit fram till vilka material som ska användas till taket, fråga din takläggare om denne har tillgång till rabatter. Det är inte ovanligt att de har fått goda relationer med leverantörer och återförsäljare av material. Därför är det bra att fråga om det innan du själv köper in material till bygget.

– Är taket byggt rätt?

Kom överens med din takläggare om hur taket ska besiktigas efter avklarat arbete med fasadmålning göteborg. Ta helst in en utomstående part som kontrollerar bygget, och som kan bekräfta att det är rätt byggt men också hur länge det kommer att hålla.

– Är takläggaren ansluten till en branschorganisation?

Snart kan ni sätta igång, men dubbelkolla först att takläggaren är ansluten till en branschorganisation. Via den får takläggaren viktiga utbildningar och certifieringar som behövs under vissa delar av arbetet.

– Hur ser tidsramen ut?

Det är viktigt att ha en öppen dialog kring hur lång tid arbetet kommer att ta, och att din och takläggarens målsättning är densamma. Tänk på att renoveringar överlag brukar ta lite längre tid än man tror och att man alltid bör ta höjd när man planerar tidsramen. Ibland sker oförutsedda saker och då vill man vara redo.

Ställ dessa kontrollfrågor så kan du undvika problem och oförutsedda kostnader under arbetets gång. Sedan är det bra att ha en god kommunikation med sin takläggare. Våga fråga och be om råd kring hur ditt nya tak både ska se ut och vilka material som passar bäst efter dina önskemål. Takläggaren kan det här, har gjort det förr och därför bör du använda dig av den kunskapen. Det är oftast när kommunikationen varit dålig som missförstånd och missnöje kan uppstå.

Lycka till!