Posted on

Smidig sjösättning med båtkärra

Om du äger en båt så kommer en bra båtkärra vara din bästa vän vid sjösättning och även vid upptagning. Det finns oändligt många kärror att välja på där ute och det kan kännas som en omöjlighet att välja rätt. Här kommer lite tips för dig som planerar att skaffa en båtkärra. Eftersom du vill att upptagning och sjösättning av båten ska gå smärtfritt så bör du köpa en båtkärra av bra kvalitet som håller måttet. En båtkärra ska också vara säker att köra med i trafiken. Och hur vet man att den är säker? Jo det vet man om man har följt de föreskrifter som gäller vid vikt och storlek på båten. Båtens vikt och storlek bestämmer vilken sorts båtkärra som ska användas.

Vilken båtkärra ska man satsa på?

Vilken båtkärra som passar bäst är det båten som avgör, det har med båtens vikt, propeller till båt och storlek att göra. Det har också betydelse hur långt båten ska fraktas till förvaring under vinterhalvåret. Har man en lång sträcka att åka så bör man skaffa en båttrailer från https://propellerteknik.se/ som man kan köra med på vägen i 80 km/h, annars kommer det ta lång tid att sig fram. Har man en liten och lätt båt så klarar man sig med en obromsad båtkärra och vid en tyngre båt så ska man satsa på en bromsad.

Sjösättning

När det är vår och det vankas sjösättning så vill man ju att allt ska gå så smidigt som möjligt. Med en lättsam sjösättning så har man tid att njuta av sin båt istället för att bråka med en dålig båtkärra. Det är bra att se över olika tillbehör som man har vid sjösättningen som vajrar och liknande, de ska vara i toppform så det inte sker en olycka. Innan man kör hemifrån med båten så är det bra om man undersöker sin båtkärra så allt ser bra ut inför sjösättningen.

Upptagning av båten

När man ska ta upp sin båt från vattnet och ta den till sin vinterförvaring så gäller samma sak som vid sjösättning. Man ska ha alla sina tillbehör i bra skick och har du inte det så se till att köpa nya tillbehör innan du beger dig till båten. Den båtkärra man använder ska man se över så den ser bra ut så att man kan känna sig säker i trafiken. Vid upptagningen av båten så kan man ibland upptäcka skavanker eller skador som tillkommit under sommarsäsongen så då kan man planera vad man kan göra åt det under vinterförvaringen. Det är ett perfekt tillfälle att under vintern ge båten lite extra kärlek som en slipning och målning av skrovet.